Quantcast
Channel: Puig Vela Clàssica Barcelona
Viewing all articles
Browse latest Browse all 166

“Les joies de la corona” de la història nàutica es tornen a trobar aquest estiu a Barcelona

$
0
0
  • Retrocedir en la història de la nàutica serà possible gràcies a les sorprenents històries que s’amaguen rere cada un dels vaixells participants
  • Aquestes embarcacions es podran contemplar, tal com museus flotants, des de diferents indrets de la ciutat per a gaudi de barcelonins i turistes

La VI Puig Vela Clàssica Barcelona té prevista la participació de mig centenar de vaixells clàssics i d’època procedents del nostre país i d’altres racons del món com ara Anglaterra, França, Estats Units, Argentina, etc. Aquest esdeveniment, convertit ja en tot un referent social i esportiu, aconseguirà reunir la millor flota de vaixells clàssics i d’època del Mediterrani del 10 al 13 de juliol.

Aquestes no són només embarcacions d’una bellesa extraordinària i un llegat històric difícil de quantificar, sinó que en alguns casos porten amb elles fabuloses històries que les fan encara més llegendàries, ja sigui perquè han participat en guerres o han passat a ser propietat de grans armadors –molts d’ells il•lustres personalitats com ara presidents i famílies aristocràtiques-.

Moltes d’aquestes embarcacions, que ara admirem en la seva més gran esplendor, van romandre abandonades en ports, oblidades en rius, enfonsades en llacs, o fetes malbé per huracans que les van deixar pràcticament inservibles. Posteriorment, gràcies al somni de vertaders apassionats de la nàutica, han pogut ser ressuscitades, de tal manera que, a dia d’avui, segueixen competint en les principals regates nacionals i internacionals.

Manitou, el veler presidencial de John F. Kennedy

A la VI Edició de la Puig Vela Clàssica Barcelona estaran presents algunes d’aquestes llegendes del mar, com és el cas del Manitou, convertit pel President d’Estats Units John F. Kennedy en el seu vaixell presidencial, i que el va proveir d’un complet equipament de ràdio i comunicacions per poder ser localitzat quan estigués navegant. Van ser tantes les jornades que va passar-hi a bord, que ell mateix es referia al vaixell com la “Casa Blanca flotant”. John Kennedy el va fer servir sovint a Nova Anglaterra, però mai no va competir amb ell fins que un dia, durant l’estiu de 1962 va reptar el seu amic i reconegut regatista Emil Mosbacher. Durant aquest divertit desafiament, una patrulla de seguretat del Servei Secret el va perseguir i va poder constatar la velocitat de la que era capaç el veler i aquesta va ser una de les claus que, anys més tard, convertiren el vaixell en el gran defensor de la Copa América per a disgust del President.

Els Moonbeam: empremtes de la història marinera

El Moonbeam III fou un encàrrec de l’advocat britànic Charles Plumtree Johnson, propietari inicial dels quatre Moonbeam dissenyats per la família Fife. William Fife es va encarregar de la construcció del primer de la sèrie de vaixells coneguts com a Moonbeam. El 1903 es construí el Moonbeam III, que es desplaçà fins a Cannes el 1920 per establir-se en aquest port. Després de passar per varis propietaris, el 1989 fou venut en una de les subhastes Sotheby’s i l’any 2000 fou adquirit pel seu actual propietari, Didier Waetcher, qui va celebrar amb magnificència el seu centenari el 2003.

Per la seva banda, el Moonbeam IV (Raig de Lluna) fou el darrer i més gran dels ‘Moonbeam’ construïts, i compta amb el prestigi afegit d’haver acollit el príncep Rainier de Mònaco en la celebració de la seva lluna de mel amb Grace Kelly el 1956. Dissenyat pel reconegut William Fife III, és un dels pocs cutters clàssics de vela aurica que segueixen navegant en l’actualitat. Es tracta d’un dels vaixells més bells del món, no només pel seu exterior, sinó també pels seus luxosos detalls. Es va començar a construir el 1914, però la Primera Guerra Mundial va provocar que no fos avarat fins el 1929.

Creole i Avel, belleses i luxes del mar

Altres joies de la nàutica que segueixen vives i que hissaran les seves veles en aigües de Barcelona són els vaixells de la família Gucci. El Creole (1927), considerat un dels velers més bells del món, va participar a la Segona Guerra Mundial. Malgrat aquestes singularitats i tot i ser l’embarcació amb més eslora de la competició (65,30 metres), el Creole arrossega una llarga tradició de desgràcies que sovint ha fet pensar en ell com un vaixell maleït. Malgrat això, és tot un espectacle veure l’evolució del Creole en el mar amb totes les seves veles desplegades al vent.

L’Avel, avarat el 1896, va estar enterrat en el fang d’un riu d’Anglaterra des del 1927 i fins que el 1990 va ser adquirit per la família Gucci. Des de llavors, navega regularment per a les filles de Maurizio Gucci.

Peces de museu que segueixen vives

Altres llegendes que navegaran aquest estiu per la capital catalana són el Mariette, requisat pel Servei de Guardacostes dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial per vigilar la Costa Oest; o els anglesos St. Christopher i Mariquita, de 46 i 38 metres d’eslora respectivament. Aquest darrer va passar per varis propietaris fins que el 2004, després d’un llarg període abandonat, fou rescatat per un grup de restauradors de Fairlie que el posaren a punt a la drassana britànica de Hamble, prop de Southampton.

Totes aquestes peces mítiques tenen una característica en comú: malgrat la seva antiguitat, els seus nombrosos propietaris i les diverses reconstruccions per les que han passat, en les seves cobertes encara es pot respirar el seu esperit original. Es tracta d’autèntiques joies de la cultura nàutica que segueixen navegant i que rares vegades es poden veure en grans ciutats com Barcelona. Així doncs, tant els barcelonins com els turistes tindran la sort de gaudir d’un autèntic museu flotant on desfilaran els vaixells més llegendaris de la història a menys d’una milla de la costa i des de diferents localitzacions, ja sigui des del Port vell o el port Olímpic, o des de la mateixa platja de la Barceloneta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 166

Latest Images

Trending Articles